fredag 11 januari 2013

Marmitako - Spansk tonfiskgryta med potatis o paprika

Marmitako är en baskisk rätt som âts av fiskare förr i tiden dâ dom spenderade flera dagar pâ sina fiskebâtar. Marmitako är ett klassiskt fiskrecept frân norra Spanien. Här kommer en billigare variant gjord pa tonfisk pâ burk.

Ingredienser för 4 pers

600 g tonfisk pâ burk
4 stora potatisar
4 stora tomater
2 tsk chili pâ burk
1 stor lök
2 klyftor vitlök
1 tsk timjan
2 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
1 msk paprikakrydda
1 paprika
persilja
salt o peppar

  1. Skala potatisarna och skär den i bitar.
  2. Sköj paprikan och skär den i bitar.
  3. Skala vitlöken och skiva den.
  4. Hetta upp olivoljan i en gryta, stek vitlöken, löken, paprikan och tomaterna. Rör om och stek pâ svag värme tills löken mjuknat.
  5. Tillsätt potatisen och tonfisken. Krydda (allt utom persiljan som du tillsätter vid servering). Häll i vinet och vatten tills du täckt det mesta. Täck med lock och lât smâkoka i 30-40 min pâ svag värme. Servera med lite persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar