söndag 24 november 2013

Grillade kastanjer med griskotlett

För en mânad sedan âkte vi iväg till Privas en helg. Min sambos föräldrar har ett hus där. Privas finns i departementet Ardèche.



Ardèche är väldigt känt för sina paddling (gorges de l'Ardèche) och kastanjeträd och man förknippar ofta kastanjekräm med Privas och Ardèche. Vi hade turen att vara där under den ârliga kastanjefesten vilket betyder sâng, dans och grillade kastanjer. Är ni i närheten i slutet av oktober, början av november, âk dit pâ kastanjefest.




Eftersom det var kastanjetider var vi tvungna att gâ och plocka lite kastanjer och ta hem till Paris. Det lâg hâriga, pickiga bollar överallt pâ marken. Det slutade med att vi bar pâ 2 kg kastanjer i tâget pâväg hem.




Kastanjerna passar bra med griskött, sâ vi bestämde oss för att göra en klassiker: grillade kastanjer och griskotlett.

300 g kastanjer
2 griskotletter
salt och peppar
Olivolja

Om ni har färska kastanjer:
Skär ett hack i alla kastanjer, lägg dem pâ en plât och lât ligga i 180°c i 20 min. Lägg ugnen pâ grill efter 20 min och grilla 10 min. Skala (den jobbiga delen)

Stek griskotletterna och lägg i kastanjerna de sista minuterna. (har ni kastanjer pâ burk hoppar ni över hela grillningen). Salta, peppra och servera eventuellt med sallad.


torsdag 21 november 2013

Sofias tonfisksâs

Dâ jag först kom hit till Frankrike och var en fattig praktikant var tonfisksâs min vardagsmat. Jag har inte tröttnat pâ den och gör den ännu regelbundet. Den funkar hur bra som helst med bâde ris och pasta. Du behöver bara lite krossade tomater, paprika, morötter, lök, vitlök och sâ tonfisk pâ burk förstâs.


Ingredienser till 4 pers.

2 burkar tonfisk
1 burk krossade tomater (400g)
2 morötter
1 paprika
2 vitlöksklyftor
1 lök
eventuellt en eller tvâ tomater om du har nâgra liggande i kylen.
chilikrydda, salt och peppar
provençalska örter

Skiva morötterna, hacka löken, skiva vitlöken och paprikan.
Stek grönsakerna i olivolja.
Tillsätt tonfisken och de krossde tomaterna och tomatklyftorna om du har.
Krydda och lât puttra i 10 min medan du kokar riset eller pastan.

tisdag 19 november 2013

Grekiskinspirerad pasta med räkor

Pastafesten fortsätter här pâ enkla och snabba recept. Inköpslistan till detta pastarecept är inte speciellt lâng. Enda ingredienserna som inte hör till basrâvarorna i ett skafferi är räkor, feta och färsk persilja. 

Pasta till 4 pers.
Olivolja
5 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater
1/2 kopp persilja
100 g feta
3 msk pressad citronsaft
salt och peppar
  1. Koka pastan enligt anvisningarna.
  2. Skiva vitlöken och stek i olivolja. Tillsätt tomaterna och den klippta persiljan. Sänk värmen och lât sjuda i nâgra minuter. 
  3. Tillsätt räkorna och lât koka nâgra minuter till. 
  4. Blanda räkorna med pastan, smula över fetan och servera. 

måndag 18 november 2013

Pasta med aubergines och gorgonzola

Det har blivit mycket pasta den här hösten. Min sambo sprang maraton för nâgra veckor sedan sâ uppladdningen bestod mest av pasta. Jag passade dâ pâ att testa nâgra nya pastarecept som jag hittat. Det här receptet pâ pasta med aubergines och gorgonzola hade jag länge spanat in men aldrig förut testat. Det blev gott (förutsatt att man gillar gorgonzola) men man skall nog inte äta allt för mycket för det blir lätt för mycket av det goda med gorgonzolan.

Pastarecept för 4 pers.

Pasta för 4 pers
1 stor aubergine eller 2 smâ
200 g gorgonzola
4 vitlöksklyftor
3 msk balsamvinäger
4 msk mjölk
persilja
salt och peppar
pinjenötter

Koka pastan.
Tärna auberginen och gorgonzolan. Skiva vitlöken.
Stek auberginen och vitlöken i olivolja i 15 min. Salta och peppra. Tillsätt pinjenötterna.
Blanda vinägern och mjölken och häll över den färdigkokta pastan.
Tillsätt gorgonzolan, auberginen och persiljan.

söndag 17 november 2013

Havremuffins med banan och choklad

För nâgra veckor sedan bjod jag pâ ett recept pâ havremuffins med äpplen. Enligt mej smakade dom lite väl mycket rapsolja. Därför gjorde jag ett nytt försök och bytte ut oljan mot vanligt hederligt smör och bytte ut äpplena mot en banan. Hälsoeffekten är inte lika stor men de blev klart godare i min smak.

Ingredienser till 15-20 havremuffins

1 stor banan
50 g havregryn
100 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl smält smör
râsocker
smâ bitar choklad

  1. Skala och mosa bananen.
  2. Blanda havregrynen, mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och smöret i en skâl.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda ner äggröran i smeten.
  5. Blanda ner bananen. Tillsätt chokladbitarna.
  6. Häll smeten i muffinsformar, strö över lite râsocker.
  7. Grädda i 180°c i ca 15 min. 

lördag 16 november 2013

Cajunpasta med kyckling och paprika

Det här receptet hittade jag pâ en amerikansk matblogg. Det är ett mycket enkelt och lite annorlunda kycklingpasta recept. Spica upp din vardagliga kycklingpasta med lite cajunkrydda. Jag hade ingen hemma sâ jag gjorde en egen blandning: paprikakrydda, cayennepeppar, vitpeppar (krydda ordentligt) och vitlöks- eller lökkrydda. Det är hettan i cajunkryddan som gör hela rätten sâ var inte rädd att krydda ordentligt.


Ingredienser till 4 pers.


400 g kycklingfiléer
3 msk cajunkrydda
Olivolja
1 grön paprika
1 röd paprika
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
4 tärnade tomater
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl grädde
cayennepeppar, svartpeppar, salt
färsk pasta

Koka pastan enligt anvisningarna.
Ströv 1 1/2 msk cajunkrydda över kycklingfiléerna och bryn dem i olivoljan.
Skiva paprikorna, löken och vitlöksklyftorna. Tärna tomaterna.
Lägg kycklingen till sidan och stek grönsakerna i oljan i nâgra minuter. Tillsätt de tärnade tomaterna och lât puttra i 15 min under lock.
Lägg sedan grönsakerna till sidan och höj temperaturen. Häll i kycklingbuljongen och lât koka i nâgra minuter. Sänk sedan temperaturen och häll i grädden. Lât puttra i nâgra minuter och smaka av med cayennepeppar, svartpeppar och salt.
Tillsätt sedan grönsakerna, kycklingen och pastan. Lât koka ihop i 1-2 min och servera rykande hett!


tisdag 12 november 2013

Makaronilâda med morötter

Jag är nyss hemkommen frân lite semester i Andalusien. Frân 25 grader och sol igâr till 10 grader och regn idag. Foton och eventuellt lite recept kommer senare.

I väntan pâ recept med lite sommarkänsla kommer här ett av mina favoritrecept som barn: makaronilâda (dessutom lade jag till lite morötter)


300-400 g pasta
2 morötter
400 g maletkött
1 lök
5 dl mjölk
3 ägg
kryddpeppar, svartpeppar och salt
riven ost

Koka pastan.
Skiva morötterna tunt.
Hacka löken.
Bryn löken och maletköttet.
Blanda den kokta pastan, morötterna, köttet och löken i en ugnsform.
Vispa ihop ägg och mjölk till en äggstanning. Salta och peppra.
Häll äggstanningen över pasta och köttblandingen tills den täcker allt. 
Strö över riven ost och gratinera i 220°c i ca 45 min.


söndag 3 november 2013

Mammas ugnsäpplen

Mammas specialefterrätt på hösten är ugnsäpplen. Då jag bodde hemma blev det lite väl mycket av det goda så i slutet av hösten var jag rätt trött på dem. Nu däremot älskar jag mammas ugnsäpplen eftersom jag äter dem så sällan.

10 små äpplen
lite socker
3 dl havregryn
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100g smör

Skär äpplena i bitar och lägg dem i en ugnsform.
Blanda torra ingredienser, smält smör, blanda. Bred röran över äpplena.
Grädda i 200 grader tills det blir brynt.
Servera med vaniljsås.

Vaniljsås
2dl mjölk
2dl grädde
3/4 msk potatismjöl
1-2 äggulor

Koka tills det tjocknar, vänta tills det kallnar och tillsätt 2 msk vaniljsocker. (eventuellt vispa vitorna till hårt
skum och tillsätt)


lördag 2 november 2013

Länkkorv i ugnen

Jag har åkt hem till Finland en helg men min sambo för att njuta av grådasket. Hemma = mammas mat = gott! Igår lagade hon finsk länkkorv i ugnen med potatismos, hur gott och enkelt som helst.

Till 4 pers.

1½ kringla finsk länkkorv
1 lök
senap (gärna turun sinappia)
ketchup
Ost
1 buljongtärning och vatten

Skär en skåra i länkkorven.
Lägg den i en ugnsfast form.
Fyll den med senap, ketchup, ost, lök och buljong.
Gratinera i 200 grader i 20 min.
Servera med potatismos och eventuellt lite lingonsylt.