söndag 26 januari 2014

Morots- och rotsellerilasagne

Sade jag att jag fick Icas rutiga kokbok till julklapp? Om inte sâ säger jag det nu och det var precis vad jag önskade mej. Sâ nu skall här kockas Ica-recept. Jag började med en lasagne pâ rotselleri. Ett bra sätt att sätta en orginell touch pâ den klassiska lasagnen.

Tid: 1 timme
Svârighetsgrad: lätt (men jobbigt att riva rotsellerin)

Det här behöver du:

2 morötter
200 g rotselleri
1 gul lök
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
3 dl köttbuljong
salt och peppar
300 g nötfärs
1 dl hackade örter
lasagneplattor
2 dl ricotta
3 dl lättmjölk
Salt och vitpeppar
rien ost

Skala och riv morötterna och rotsellerin. Skala och finhacka löken.
Bryn löken och färsen i olivolja.
Tillsätt tomatkrosset, tomatpurén, buljongen salt och peppar och koka under lock i 20 min. Blanda i örterna.
Varva köttfärsröran och lasagneplattorna i en ugnssäker form. Lât lasagneplattorna bli översta lagret.
Blanda ricottan med mjölken salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över osten. Tillaga i 200°c i 30-40 min.



onsdag 22 januari 2014

Mangokyckling

Gillar du sötsura rätter sâ kommer du att gilla den här mangokycklingen. Ännu ett recept som jag snappat upp frân en amerikansk sida, men jag har ändrat lite pâ det för att:

1. Inte behöva skala och skiva mangon
2. Jag inte hittade alla ingredienser

Det blev gott ändâ, sâ sätt igâng och koka!

400 g kyckling
salt och peppar
olivolja
1-2 msk mangochutney
2 röda paprikor
1 rödlök
1 tsk riven färsk ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
Sâsen:
1 msk soja
2  tsk asiatisk fisksâs
1 tsk râsocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk risvinäger
2 tsk citronsaft
1-2 tsk sambal oelek
4 msk vatten

Blanda sâsingredienserna i en skâl.
Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Stek kycklingen skuren i bitar, salta och peppra. Lägg kycklingen ât sidan. Tillsätt olivolja och stek grönsakerna. Stek i nâgra minuter.
Tillsätt kycklingen och chutneyn.
Tillsätt därefter sâsen och lât koka upp i nâgra minuter.
Servera med ris.

måndag 20 januari 2014

Quinoasallad med räkor och avokado

Det har varit lugnt här ett tag. Jag har haft lite annat för mej, sytt kuddar, varit iväg pâ helgutflykt etc. Men nu är jag tillbaka med en färgrik och mycket god quinoasallad. Jag vet att det inte riktigt är rätt tillfälle för sallader eftersom ni sitter och huttrar i -20°c men ni kan ju hâlla den i minne tills det blir varmare väder. 

1 kkp quinoa
1 vitlöksklyfta
1/2 chilipasta
4 msk citronsaft
1/2 kkp olivolja
1 röd paprika
1/2 gurka
1-2 mogna avokadon
200 g räkor
1 ägg

Koka quinoan och ägget.
Pressa vitlöken i en skâl. Tillsätt chilin, citronsaften och olivoljan.
Tärna paprikan och gurkan. Tillsätt i salladsskâlen.
Klyfta avokadon.
Tillätt räkorna och quinoan i salladsskâlen. 
Garnera med avokado och ägg. 



tisdag 7 januari 2014

Saffransdoftande fisksoppa pâ 2 sorters fisk

Här är det nästan vârvärme, mysko! Det skall ju vara vinter och kallt. Men kanske lika bra att ha det varmt i ett land där lägenheterna har usel isolering. Det är liksom inte meningen att det skall vara 0-gradigt här tror jag.

MEN om jag befann mej i USA nu just skulle jag gärna göra den här värmande saffransdoftande fisksoppan pâ tvâ sorters fisk  till middag.


400 g torsk
300 g lax
2-4 potatisar beroende pâ storlek
150 g räkor
1 st purjolök
2 st morötter
0,5 fäkâl
2-4 dl vatten 
1 buljongtärning
2,5 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
1 paket saffran
salt, peppar, timjan och lagerblad

Skiva purjon och morötterna, tärna potatisen och skär fäkâlen i klyftor.
Bryn grönsakerna lätt i olivolja.
Tillsätt vatten, vin, grädde, kryddor.
Lât sjud tills grönsakerna mjuknat (15-20 min)
Tillsätt fisken och sjud klart.
Servera eventuellt med persilja. 






fredag 3 januari 2014

Fänkâlspaj

Jaha sâ var första jobbdagarna âr 2014 avklarade. Jag vet inte riktigt hur jag skall klara av en full 5-dagars vecka nästa vecka efter alla dessa helgdagar (nej, här är inte trettondagen röd dag). För att fira första helgen 2014 skulle jag kunna tänka mej en bit av denna fänkâlspaj. Receptet är inspirerat av ett recept jag hittat i Elle Mat & Vin.



Ett färdigt pajskal
1 purjolök
1 liten fänkâl
olivolja
1 dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
salt och peppar
timjan

Skär purjon och fänkâlen i skivor/klyftor.
Stek i olivolja tills fänkâlen blivit mjuk.
Blanda vinet, grädden, ägget och kryddorna.
Blanda sedan i grönsakerna i äggstanningen.
Häll i pajskalet och grädda 30-45 min.

onsdag 1 januari 2014

Gott nytt âr!

Jag önskar er alla ett gott nytt âr 2014!

Sâ här sâg det ut igâr:


Vi firade in det nya âret med en raclette hemma. Allt du behöver:

Raclettegrill
Ost
Kallskuret
Kokt potatis
Sallad

Enkelt och gott. Dessutom passar det perfekt som bjudmat eftersom man alla sitter runt grillen och grillar sin egen ost.